Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
Featured

Potpisan Ugovor o izgradnji sustava odvodnje otpadnih voda naselja Ordanja i Breznica Našička i intervju s načelnikom Općine Koška prigodom Dana Općine Koška

Ugovor o izgradnji sustava odvodnje otpadnih voda naselja Ordanja i Breznica Našička dana 27. lipnja 2024. godine potpisali su predstavnici tvrtki Dvorac d.o.o. Valpovo kao korisnika i Osijek-Koteksa d.d. Osijek kao izvođača radova. Ugovor je vrijedan 4.743.859,40 eura, a riječ je o još jednoj fazi izgradnje u sklopu aglomeracije Valpovo-Belišće. Direktorica Dvorca d.o.o. Iva Matić potpisala je danas i ugovor u vrijednosti 104.088,75 eura o uslugama nadzora s tvrtkom IDT d.o.o. Osijek, Zavod za urbanizam i izgradnju Osijek za projekt "Rekonstrukcija i dogradnja sustava odvodnje uslužnog područja Dvorca d.o.o. za komunalne djelatnosti Valpovo".

Potpisivanje ugovora je održano u Domu DVD-a u Breznica Našička, a uz potpisnike tomu su nazočili obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda  Davor Vukmirić, načelnik Općine Koška Zoran Kovačević, direktor VGO za Dunav i donju Dravu Željko Kovačević i drugi uzvanici.

Načelnik Općine Koška, Zoran Kovačević, dao je intervju novinarki Glasa Slavonije, koji je dostupan na linku https://www.glas-slavonije.hr/553329/4/Visegodisnje-investicije-ucinile-su-mjestanima-zivot-kvalitetnijim a koji prenosimo u cijelosti:

U travnju smo svjedočili početku jednosmjenske nastave u OŠ Ivane Brlić-Mažuranić u Koški, a netom je potpisan ugovor o realizaciji sustava odvodnje za dva mjesta u sastavu općine. Dakle, zadržali ste visok ritam investicija.

- Početak radova na drugoj fazi sustava odvodnje, izgradnje kanalizacijske mreže u naseljima Breznici Našičkoj i Ordanji u ovom je trenutku jedna od ključnih investicija, financijski vrlo zahtjevna. Podsjetit ću kako smo realizirali projekt pročišćivača otpadnih voda, predviđen za četiri naselja, Košku i Nizu te Breznicu i Ordanju. On je u probnom radu posljednjih godinu dana i ne vidimo nikakve probleme. Nakon što prođe probni rad, prikupljamo potrebnu dokumentaciju i očekujemo uporabnu dozvolu. To nam je bitno upravo zbog onoga što slijedi, dakle odvodnje u ta dva naselja, koja, za razliku od Koške i Nize, neće morati čekati pročišćivač. I tu vidimo operativnost, kako budemo koju dionicu nove mreže rješavali, tako imamo mogućnost priključiti ih na sustav koji vodi do pročišćivača.Kakve su reakcije na početak jednosmjenske nastave?

- Ove godine imali smo priliku realizirati projekt rekonstrukcije i uređenja prostora za potrebe jednosmjenske nastave. Izvrsne su reakcije, a to je ono zbog čega smo i krenuli u taj projekt, bolja organizacija same nastave. Činjenica je da se na taj način omogućuje i puno više vremena za obiteljski život djece i njihovih roditelja, s obzirom na to da su slobodna cijela poslijepodneva. Imamo uvjeravanja ravnatelja škole da su time zadovoljni i nastavnici, pa je očito da je bio pun pogodak stvoriti takav prostor.U novom dijelu škole dosta je nove, moderne didaktičke opreme. Nije li "matični" dio škole ostao zapostavljen?

- Dugi niz godina ulagano je jako mnogo sredstava ne samo u tu nego i u druge naše škole kada je riječ o novim tehnologijama. No dobro ste pitali, ove godine nastavno doista dajemo naglasak na područne škole. Imamo nastavu u četiri područne škole i imamo namjeru izjednačiti uvjete za svu tu djecu od prvog do četvrtog razreda. Primjerice, u područnoj školi u Ledeniku uredit ćemo fasadu i izgraditi rukometno igralište. U Nizi je napravljena fasada, a u Topolinama smo dodijelili i uredili dodatni prostor za školu. U suradnji sa školama stvaramo i materijalne uvjete koji se tiču njihova funkcioniranja.Pred nama je još jedan Dan općine, ali i crkveni god. U našim prijašnjim razgovorima nekako se nismo doticali odnosa s vjerskim zajednicama...- Imamo dvije biskupije, Zagrebačku i Đakovačko-osječku. Imamo četiri župe s ukupno šest crkvenih objekata. Raspodjelom proračunskih sredstava naglasak je doista stavljen na sanaciju i uređenje naših objekata, posebno ističem sanaciju, uređenje i opremanje svih crkvenih objekata na području naše općine, u što smo uložili više od 150 tisuća eura.No ni time ne završava lista investicija.

- Prije mjesec dana smo, zaključno s mjestom Branimirovcem, završili projekt javne rasvjete. Sada u svih deset naselja imamo LED javnu rasvjetu. Tu su, gledano financijski, milijunski iznosi u pitanju, zahtjevan je to projekt, koji smo etapno, tijekom nekoliko godina, uspjeli privesti kraju.Nastavljamo i suradnju s našim udrugama, financiramo u cijelosti izgradnju lovačkog doma, u završnim smo projektnim pripremama za izgradnju objekta naše konjogojske udruge, koja je nositelj povelje UNESCO-a za zaštitu lipicanaca kao nematerijalnoga kulturnog dobra u smislu zaštite tradicije i običaja.Izabrali smo izvođača radova za postavljanje reflektora na igralištu Nogometnog kluba Seljak u Koški, na nekoliko smo lokacija uredili pješačke staze i parkirališne prostore na mjesnim grobljima, znatna sredstva uložili smo u održavanje cesta i uređenje kanala.Vrijedno je spomena i uređenje nekoliko mjesnih domova za potrebe naših udruga, vezano uz nogometne klubove i dobrovoljna vatrogasna društva.Ove godine u planu je nabava vatrogasnih vozila za DVD-ove Koška i Breznica Našička, ulagali smo u uređenje i opremanje objekta i prostora oko dječjeg vrtića...Brojni su i programi koje sufinancirate iz općinskog proračuna.- Nastavljamo dugogodišnju praksu sufinanciranja kupnje napuštenih kuća, sufinanciramo kamate na stambene kredite, dajemo jednokratne pomoći za novorođene, besplatan je vrtić, jaslice, školski pribor, radne bilježnice. Sufinanciramo prijevoz srednjoškolaca, "maturalna" putovanja za naše osnovnoškolce. Stipendiramo studente, uveli smo "vozačke dozvole" za najuspješnije srednjoškolce, u cijelosti financiramo rad udruga i programe njihovih javnih potreba.Nastavit ću mjerama naših općinskih potpora - osigurali smo oko 100 tisuća eura za potpore u poljoprivredi, za obnovu mehanizacije, osjemenjivanje stoke i sredstva za sufinanciranje kamata na poljoprivredne kredite u suradnji s Osječko-baranjskom županijom.Vrijedno je istaknuti da smo završili izmjene prostornog plana, gdje smo definirali tri nove gospodarske zone. Pripemamo se i za određeni broj razvojnih projekata u gospodarstvu i turističkim sadržajima.Spomenuli ste Osječko-baranjsku županiju, je li suradnja i dalje na visokom nivou?

- Izražavam zadovoljstvo tom suradnjom, to više što je ona obostrana. Odazvali smo se na njihov poziv za, kao što sam spomenuo, sufinanciranje kamata u poljoprivredi, također sudjelujemo u njihovu programu subvencioniranja kamata za stambene kredite mladih obitelji. S druge strane, Županija je sudjelovala u opremanju našeg novog objekta koji je omogućio jednosmjensku nastavu.

Javite nam se

Općina Koška

Nikole Šubića Zrinskog 1

31224 Koška

Telefon/faks: 031 / 681 - 001

e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Služba za informiranje

Trebate informacije? Ukoliko trebate informacije koje ne možete pronaći na stranicama, javite se službeniku za informiranje: Jelena Soume, mag.iur. na 031 / 681 - 001 ili na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Služba za informiranje

Komunalna služba

Vlastiti pogon za komunalne djelatnosti i upravu groblja

Zdravko Kuzminski, ing.el., stručni suradnik za komunalno gospodarstvo, komunalne djelatnosti i upravu groblja

Mob.: 098-458 553

Tel./fax.: 031/681-604

e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.