Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

KUD Koškani

KUD ”KOŠKANI”

TRG DR.FRANJE TUĐMANA 9

31224 KOŠKA

TEL./FAX. 031/681-310

 

PLESNI VODITELJ, GLAZBENI VODITELJ

Jelena Dragić, Danijel Rihter

Kontakt brojevi: 091/555 15 80 (JELENA) i 098/325 014 (DANIJEL)

 

Inicijativa za osnivanje društva koje će se baviti očuvanjem tradicije i kulturne baštine našeg kraja javila se u vrijeme obilježavanja značajne obljetnice za mjesto Košku, naime, prigodom proslave 750 godina spomena imena Koške i 126. obljetnice škole u Koški, skupina entuzijasta tada je održala osnivačku skupštinu tako da KUD pod nazivom ”Koškanac” kao registrirana organizacija počinje s radom službeno 1979. godine. Odmah po svom osnutku ”Koškanac” postiže zapažene rezultate i postaje cijenjen i rado viđen na svim značajnijim folklornim manifestacijema. Redovno gostujemo na Đakovačkim vezovima, Vinkovačkim jesenima, Orahovačkom proljeću, Ljetu Valpovačkom i nizu drugih manje poznatih i priznatih folklornih smotri.

Početno njegovanje tradicije, slavonskih pjesama i plesova uskoro je upotpunjeno plesovima iz raznih dijelova Hrvatske, a kompletirana je i odgovarajuća oprema tako da je KUD ”Koškanac” 80 – tih godina poznato kao veoma respektabilan član u folklornim krugovima, što rezultira čestim gostovanjima diljem tadašnje države i inozemstva. 90 – tih godina tijekom Domovinskog rata, rad društva nakratko zamire, da bi nekoliko godina kasnije, uz veliki trud ljudi kojima je bilo važno nastaviti gdje se stalo, KUD ponovno počelo sa radom okupivši prvenstveno mlade. Uz mnogo teškoća i problema, ali s mnogo želje i radnog elana KUD se vraća na scenu. Ime Koške ponovno se čuje na svim značajnijim folklornim smotrama, odnosimo mnoga priznanja i nagrade za rekonstrukciju stare koškanske nošnje s kraja 19.st., odlazimo na gostovanja u Fellbach, Zurich, Bretten, Ravensburg, Bad Saeckingen. 1998.g pokrećemo svoju smotru folklora pod nazivom ”U Koški na Gospu Veliku …”, te ostvarujemo niz uspješnih nastupa i gostovanja.

 

U zadnjih nekoliko godina, posvećujemo se isključivo mladim naraštajima, naime, intenziviran je rad dječije plesne sekcije koja broji oko dvadeset članova, kao i tamburaške. Dakle, članovi društva su uglavnom adolescentskog uzrasta, generalno gledano stavljamo akcenat na rad s mladima i pokušavamo ih zaintrigirati kroz taj glazbeno-kulturološki segment za kulturnu baštinu naših krajeva. Kroz različite agense socijalizacije, te glazbenu edukaciju i konformizam, također im nastojimo implementirati tradicionalne vrijednosti i sačuvati ih od zaborava. 1999.g pokrećemo amatersku instituciju pod nazivom ”Škola tambure” jer se ukazala potreba za edukacijom novog naraštaja tamburaša, kako bi mogli pratiti aktualne trendove glede stila i tehničkog izvođenja na tamburi, te kvalitetno i uspješno konkurirati referentnom nivou muziciranja na tamburi, koji je danas na visokoj razini, jer tamburaška glazba je izuzetno napredovala u tehničko – aranžerskom smislu.

Iduća godina, dakle 2009.g., biti će godina od posebnog značaja za naše društvo. Naime, obilježavamo jubilej 30.godina rada i djelovanja KUD-a ”Koškani”, te 10.godina rada tzv. ”Škole tambure” iz koje je potekao današnji veliki tamburaški orkestar, koji je zapravo postao sinonim ili ako hoćete brand prepoznatljivosti KUD-a” Koškani”, koji je praktički obilježio rad društva kao nova dimenzija rada unutar društva u prošlom desetljeću.

U genezi društvenog života u Koški, KUD ”Koškani ” ima važnu ulogu kao jedini kulturni subjekt na području općine. Bitno je istaknuti da je unutar društva od osnutka djelovala tamburaška i plesna sekcija. Kad kažem tamburaška, mislim na manju skupinu svirača koji su pratili plesače na njihovim probama i nastupima. Današnji tamburaški orkestar nastao je kao proizvod dugotrajnog i kvalitetnog ulaganja Poglavarstva Općine Koška u glazbenu i kapitalnu infrastrukturu društva. Zahvaljujući izuzetnom razumijevanju gospodina načelnika, Zorana Kovačevića, za naše potrebe i našoj interaktivnoj suradnji stvorili smo temelj kako bi nadolazeće generacije bezbrižno uživale radeći ono što vole.

 

Slobodno mogu kazati da naše ambicije u početku i nisu bile toliko izražene što se tiče orkestralnog muziciranja, no kako je vrijeme odmicalo, orkestar poprimao jednu stabilniju formu, mogu ustvrditi da je orkestar stasao u jedan ozbiljan ansambl s tendencijom ostvarivanja profesionalne dimenzije rada, te kako naše ambicije nadilaze reference jedne ”seoske” razine muziciranja, te čvrsto stojim iza svojih uvjerenja kako ćemo i dalje razvijati svoju kreativnost, te da ćemo dati sve od sebe kako bi ovaj orkestar i dalje egzistirao u punom opsegu svojih aktivnosti, te da ćemo i u budućnosti osigurati jednu pozitivnu uzlaznu putanju i kontinuitet u radu.

Orkestar spaja folklorne motive s koncertnim i drugim oblicima, te nastavlja čuvati hrvatske narodne pjesme i plesove, promičući i nove izraze u tamburaškoj glazbi, ali uvijek nastoji biti svojevrsna autentična veza između pučke glazbene tradicije i glazbenog izraza današnjice. Osim izvornih, autentičnih napjeva, te plesova i šetanih kola, u repertoaru orkestra nalazi se i zabavna, te klasična i sakralna glazba.U orkestar je uključena i tamburu samica. Taj jednostavni, netemperirani instrument, arhaičnog zvuka ima izuzetno značenje za cjelokupni hrvatski folklor. Kao da je bio osuđen na zaborav utjecajem okolnosti koje su čak bile i političke prirode, ali i zahvaljujući našoj nedovoljnoj brizi za vlastito kulturno naslijeđe. Koliko god je važno upoznati se s etno naslijeđem jednog naroda, barem je toliko važno ovakav instrument učiniti živim.

Folklorni segment društva danas je ustrojen od dvije plesne sekcije, mlađe i starije koje intenzivno rade fokusirajući se na izvornost i autentičnost pjesama i plesova. Dječja skupina izvodi dječje igre, brojalice, pjesmice, te plesove prilagođene upravo tom uzrastu, a starija skupina , osim naravno što izvodi koškanske izvorne pjesme i plesove, svoj rad bazira na koreografiranom folkloru raznih dijelova Hrvatske, pazeći da ostane u domeni pravilnog korištenja određenih napjeva i plesova pojedinih regija.Raspolažemo relativno velikim fundusom narodnih nošnji(slavonska, baranjska, posavska, bunjevačka). S ponosom ističem da smo organizatori Smotre folklora ”U Koški na Gospu Veliku…”, već uzastopno punih jedanaest godina, koja ima svoj sadržaj i formu, a svake godine uvedemo nešto inovativno.

Smotra ima za cilj, osim korisne razmjene iskustava i druženja, očuvati od zaborava i nestajanja, brojne narodne rukotvorine, pučke umotvorine, predmete i stvari koje čine dragocjeno svjedočanstvo duha, bogatstvo života i ljepotu minule prošlosti. Inače, rad takvih društava je od neprocjenjive važnosti jer doprinosi kakvoći življenja, posebno jer takav rad osmišljava slobodno vrijeme mladih i upućuje ih pravim vrijednostima i smislu života. Kulturno umjetničko društvo istražuje, oživljava, obnavlja i prikazuje mnoge lijepe običaje, pjesme, priče, narodne nošnje i glazbala. Kroz rad društva čuva se i prezentira izvorna pjesma i svirka, običaji, rad djedova i pradjedova, bez kojeg ne bi bilo ni naše sadašnje kulture i općeg napretka. Folklorna skupina njeguje, prezentira i popularizira baštinu narodnog stvaralaštva, odnosno narodne umjetnosti. I bez obzira koliko mi svi težimo nečem boljem i pomacima prema naprijed, ovakve i slične manifestacije nipošto nisu korak unazad, one su izraz poštovanja i sjećanje na neka prijašnja vremena, kad se sasvim drugačije živjelo, drugačije radilo, pa i razmišljalo. Svi ti običaji, sve pjesme i kola, prelijepe nošnje, sve je to dio nas, to je naše naslijeđe stoljećima utkivano, to je ono što nam daje dostojanstvo i čini nas ljudima. Uz podršku ljubitelja starina i folklora, te aktivan rad nadamo se da će i naši rezultati i nadalje biti dobri ili bolji od današnjih.

Javite nam se

Općina Koška

Nikole Šubića Zrinskog 1

31224 Koška

Telefon/faks: 031 / 681 - 001

e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Služba za informiranje

Trebate informacije? Ukoliko trebate informacije koje ne možete pronaći na stranicama, javite se službeniku za informiranje: Jelena Soume, mag.iur. na 031 / 681 - 001 ili na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Služba za informiranje

Komunalna služba

Vlastiti pogon za komunalne djelatnosti i upravu groblja

Zdravko Kuzminski, ing.el., stručni suradnik za komunalno gospodarstvo, komunalne djelatnosti i upravu groblja

Mob.: 098-458 553

Tel./fax.: 031/681-604

e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.